Skip to content

ACT therapie

ACT therapie

 

Acceptence and Commitment therapie, ook wel ACT therapie genoemd is een cognitieve gedragstherapie waarbij je leert je gedachten te accepteren en te omarmen. Zo hoef je je niet tegen je negatieve gedachten te strijden of ze te onderdrukken en bespaar je zo een hoop energie. Ben je benieuwd wat ACT therapie nog meer voor je kan doen? Lees dan verder. 

 

Je eigen waarden leren 

 

Tijdens de ACT therapie ga je er samen met de therapeut achter proberen te komen wat jou waarden zijn in het leven. Zo kom je erachter wat voor jou belangrijk is in je leven en ga je leren daar je energie op te richten. Je krijgt tijdens ACT therapie oefeningen die je kunnen helpen jou waarden te vinden. Tijdens de therapie sessies wordt er verder ook vooral gefocust op dingen doen en minder op het voeren van lange gesprekken. De bedoeling hierbij is het doorbreken van de negatieve spiraal waarin je verkeert en zorgen dat je in een positieve spiraal terecht komt. 

 

Mentale obstakels overkomen 

 

Onbewust worden veel mensen door hun eigen gedachten tegen gehouden. Gedachten kunnen zowel limiterend werken als motiverend. Het doel is om limiterende gedachten om te zetten tot de juiste motiverende gedachten. Als je je eenmaal bewust bent van de limiterende gedachten die je met je meedraagt is het best eenvoudig om de gedachten om te zetten. Het belangrijkste is dus de bewustwording van de negatieve gedachten en daarmee het trainen van je hersenen. Dit leer je allemaal tijdens een ACT therapie sessie.

 

Mentale veerkracht ontwikkelen 

 

Het uiteindelijke doel is het vergroter van je mentale veerkracht en ook je mentale flexibiliteit. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal belangrijke waarden. Het begint met acceptatie, hierbij word je huidige situatie geaccepteerd en leer je al je negatieve en limiterende gedachten verwelkomen alsof het vrienden van je zijn. Pas dan ben je je van die gedachten bewust en is het tijd voor defusie. Defusie houdt in dat je afstand gaat nemen van je gedachten. Je bent dan niet meer je gedachten en begint in te zien dat je gedachten je enkel overkomen. Zo leer je om meer inzicht in je gedachten te krijgen. Je neemt de gedachten dan niet meer automatisch voor waar aan maar gaat ze eerst bevragen. Als je minder verdwaald bent in je eigen gedachten kan je weer meer gaan leven in het hier en nu. Zo kan je weer meer bewust gaan leven en er zo achter komen wat je belangrijk vindt in het leven. Tot slot volgt dan het bewuste handelen, zodat je bewust naar je eigen doelen toe kan werken en zo meer uit je leven kan te halen. 

 

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *